Ali vsak pes s srčnim šumom potrebuje zdravila za srce?

24.07.2012

Kot ste verjetno že ugotovili, gre za retorično vprašanje, na katerega je odgovor v večini primerov: ne. Zdaj pa še utemeljitev. Zvočni fenomeni, ki jih poimenujemo srčni šumi, nastanejo kot posledica turbulentnega pretoka krvi skozi določene predele srca. Pojavijo se ob odstopanju od fizioloških pogojev pretoka krvi skozi srce. Najpogosteje ob povečani hitrosti krvnega pretoka, ki se navadno pojavlja v področju zožitev žil, skozi ustja prirojenih srčnih napak in pri pretoku krvi v nefizioloških smereh ob puščanju zaklopk.

Ob ugotovitvi šuma je prvi korak poiskati njegov vzrok, kar pa je mogoče le s podrobnim kardiološkim pregledom, ki ga navadno izvajajo veterinarski kardiologi. Tak pregled zajema podroben klinični pregled, usmerjen v pregled obtočilnega sistema, osnovne laboratorijske preiskave krvi, rentgensko slikanje prsnega koša, merjenje arterijskega tlaka, elektrokardiografijo (EKG) in ultrazvočni pregled srca (ehokardiografijo).

Bistvo kardiološkega pregleda je poleg anatomske lokalizacije izvora šuma, predvsem opredelitev hemodinamskih posledic nefiziološkega krvnega pretoka  za pacienta.

Večina medikamentozne srčne terapije pri živalih je usmerjena v blaženje simptomov zmanjšane srčne funkcije (simptomatska terapija) in je iz tega razloga primerna le za paciente, pri katerih so bili s kardiološkim pregledom ugotovljeni znaki kongestivnega srčnega popuščanja ali zmanjšane črpalne funkcije srca.

Kljub številnim zaključenim kliničnim študijam zdravil za srce smo trenutno še vedno v pričakovanju zdravil, ki bi dokazano pozitivno vplivala na potek in razvoj bolezni srca pri družnih živalih v obdobju pred pojavom srčnega popuščanja. Dodaten dejavnik pri vsakem zdravljenju so poleg negativnih ekonomskih učinkov za skrbnika živali, tudi možni stranski učinki uporabljenih zdravil, ki so prisotni pri vsakem zdravljenju in predstavljajo dodatno tveganje za pacienta.

Iz napisanega sledi, da je medikamentozna terapija srca pacientov s šumom priporočljiva le za živali s kliničnimi znaki srčnega popuščanja in dokazano zmanjšano srčno funkcijo, ugotovljeno s kardiološkim pregledom.